xinesos a Catalunya


 



L'arribada progressiva de xinesos al llarg de les darreres dècades ha motivat la publicació de treballs de recerca i d'investigacions sobre aquest col·lecitu i sobre el seu assentament a Catalunya. Actualment, la bibliografia sobre els xinesos a Espanya i a Catalunya és cada cop més extensa i més precisa pel que fa a la manera de descriure'ls.



L'objectiu d'aquest apartat és oferir un recull de referència bibliogràfiques sobre els xinesos de Catalunya, que s'anirà actualitzant amb les entrades que es publicaran al bloc. A banda de llibres i publicacions acadèmiques, també inclourem enllaços a notícies, reportatges i d'altres pàgines i blocs que ens apropen als xinesos d'aquí i a la seva manera de viure al nostre país; informació que a traductors, intèrprets i mediadors interculturals, ens pot ajudar a entendre millor les dinàmiques del col·lectiu xinès i la visió que se'n té des de la societat receptora.


Dades estadístiques


"La immigració en xifres: les persones de nacionalitat xinesa a Catalunya" (octubre de 2010). Monogràfic sobre els xinesos inclòs en el butlletí n. 7 de d la Secretaria per a la Immigració (actualment, Direcció General d'Immigració). 

Inclou dades demogràfiques i informació sobre la distribució territorial, sobre el mercat de treball i sobre l'accés a l'educació per part d'infants i joves xinesos. En aquest informe, es destaquen dos trets del perfil d'aquest col·lectiu: d'una banda, que "són una població jove (tenen una mitjana de 28,4 anys)" i, de l'altra, ques són "un col·lectiu molt emprenedor, ja que gairebé un de cada tres xinesos són treballadors autònoms".


Publicacions acadèmiques sobre els xinesos a Catalunya i a Espanya

En aquest camp cal destacar les contribucions de Joaquín Beltrán Antolín, Amelia Sáiz López i Gladys Nieto, pioners en la recerca sobre els xinesos a Espanya. La seva llista de publicacions actualitzada fins al 2006 es pot consultar al següent article publicat per RICAE (Red de Investigación sobre las Comunidades Asiáticas en España): "El estado de la cuestión de la investigación sobre las comunidades asiáticas en España".

Tanmateix, d'entre aquestes, cal destacar (per ordre cronològic de publicació):

  • Beltrán Antolín, Joaquín; Sáiz López, Amelia (2001). Els xinesos a Catalunya. Família, eduació i integració. Barcelona: Fundació Jaume Bofill; Editorial Altafulla.   >> Basat en entrevistes a informants xinesos que viuen a Catalunya, aquest llibre ens explica el rerefons social i cultural dels xinesos que emigren a Catalunya i n'analitza aspectes com la família, l'educació i la integració.  
  • Beltrán Antolín, Joaquín (2003). Los ocho inmortales cruzan el mar. Chinos en Extremo Occidente. Barcelona: Edicions Bellatera. Biblioteca de China Contemporánea.  >> Llibre clau per contextualitzar i entendre molts factors de la immigració xinesa a Espanya: des d'una aproximació a Qingtian i Wenzhou, fins a la família transnacional que caracteritza a molts dels xinesos que han immigrat a Europa.

  • Beltrán Antolín, Joaquín (2009). La inmigración china en Cataluña. A: Visions de la Xina. Cultura Mil·lenària. Lleida: Institut d'Estudis Illerdencs.  >> Aproximació molt completa i detallada a la immigració xinesa a Catalunya, amb dades actualitzades fins al 2008 sobre la distribució de la població xinesa a Catalunya, de l'origen d'aquestes persones i sobre aspectes com la família i el treball.
  • Subirós, Pep (ed.) (2010). Ser immigrant a Catalunya. El testimoni de vint-i-dos protagonistes. Barcelona: Edicions 62.  >> Tot i no tractar específicament de la immigració xinesa a Catalunya, aquest llibre recull una entrevista a la Joanna Ye Ye, coneguda per la seva tasca com a representant dels comerciants xinesos a Fondo fins al 2011. 


Blocs i pàgines web
  • Ensenyar llengua a l'alumnat no romànic (xinès). Bloc que pretén ajudar els mestres d'escoles catalanes que reben alumnes d'origen xinès. També recopila notícies, reportatges i enllaços relacionats amb la Xina o amb els xinesos. 
  • Gall de Ferro. Bloc ja no operatiu que conté una secció especial dedicada a documentals. 

Premsa escrita

Televisió